
Ayam Goreng Tepung & Ayam Goreng BBQ
Bahan-bahan Ayam Goreng Tepung:
- Ayam
- Tepung
- Tepung Jagung
- Garam
- Serbuk Bawang Putih
Bahan-bahan Ayam Goreng Madu BBQ:
- Ayam
- Sos BBQ
- Madu
- Mustard
- Stok Ayam
Cara-cara penyediaan Ayam Goreng Tepung:
- Salut ayam dengan salutkan tepung dan goreng.
Cara-cara penyediaan Ayam Goreng Madu BBQ:
- Perap ayam di dalam perapan kemudian goreng.

Nasi Kandar Kari Ayam Kering Penang
Bahan-bahan:
- 9 biji Bawang Merah Kecil
- 4 ulas Bawang Putih
- 3 batang Kayu Manis
- 4 biji Bunga Cengkih
- Cabai Kering
- 2 biji Tomato
- Serbuk Kari Ayam
- 1 dada Ayam
- 1 Yogurt
- 2 cawan Beras
- 2 helai Daun Pandan
- Daun Kari
- Air Mawar
Cara-cara penyediaan:
- Hiris 5 biji bwang merah kecil, 4 biji bawang putih dan tomato di belah 4.
- Selepas itu 4 cabai kering di belah 2.
- Dada ayam dipotong kuib.
- Panaskan kuali dengan 5 sudu minyak kemudian tumiskan bawang merah kecil, bawang putih 4 biji bunga cengkih dan satu kayu manis.
- Apabila bahan tumisan dah naik bau masukkan cabai kering dan 3 sudu besar serbuk kari.
- Kacau sehingga ayam itu masak kemudian masukkan tomato.
- Masukkan garam, gula, lada sulah secukup rasa.
- Renehkan sehingga agak hampir kering dan masukkan yogurt.

Kentang Wedges Goreng
Cara-cara penyediaan:
- Ubi kentang dibersihkan terlebih dahulu, kemudian dipotong ‘wedges’.
Setelah itu direbus sehingga masak. Masukkan garam secukupnya. Setelah
kentang masak toskan air.
- Pecahkan telur dan kacau sebati, masukkan serbuk secukup rasa maggi
dan sedikit garam, kemudian gaulkan pada kentang ‘wedges’ yang telah
direbus dan ditoskan.
- Selepas itu taburkan tepung jagung yang telah digaulkan dengan Serbuk secukup rasa maggi. Gaul sebati seterusnya digoreng ranggup.
Bahan-bahan:
- Durian
- Telur
- Tepung
- Pastri Filo
- Gula
- Bunga Rosell
- Krim Putar
- Krim Cheese
Cara-cara memasak:
- Gunakan isi durian dan gaulkan dengan krim cheese hingga sebati.
- Masak coklat hingga cair dan masukkan kuning telur, gaul sehingga sebati.
- Masukkan pastri filo ke dalam ketuhar selama 15 minit.
- Apabila pastri filo sudah sedia, sapukan isi durian yang bercampur dengan krim cheese, dan gulung.
- Pukul krim putar, letak di pinggan untuk dijadikan 'base'.
- Letak pastri filo yang berinti di atas.
- Tuangkan coklat di atas pastri.

Kek Ubi Bit Berempah
Bahan-bahan Kek Ubi Bit:
- 1 sudu kecil Garam Halus
- 4 biji Telur
- 1 1/3 cawan Gula
- 1 ½ cawan Minyak Masak
- 2 ¾ cawan Ubi Bit (dibuang kulit dan diparut)
- 1 cawan Nenas (dikisar kasar)
- 1 cawan Kismis Hitam
- Bahan-bahan Kering:
- 2 cawan Tepung Gandum
- 2 sudu kecil Baking Powder
- 1 ½ sudu kecil Soda Bicarbonate
- 2 sudu kecil Serbuk Kayu Manis
- ½ sudu kecil 5 Spice Powder
- ½ sudu kecil Serbuk Buah Pala
Cara-cara penyediaan Kek Ubi Bit:
- Panaskan oven 165C. Sapukan minyak/mentega di dalam tin membakar kek dan alas bawahnya dengan kertas minyak.
- Pukul telur, gula dan minyak masak sehingga sebati.
- Ayakkan campuran bahan-bahan kering ke dalam campuran telur.
- Masukkan semula tepung ke dalam adunan sehingga sebati.
- Masukkan ubi bit, nanas dan kismis hitam, gaulkan sehingga sebati.
- Bakar di dalam oven selama 40-50 minit.
Bahan-bahan Crumble Kcang Campuran:
- 150gm Tepung Gandum
- 150gm Mentega sejuk (dari peti sejuk, dikiubkan)
- 100gm Gula Castor
- 1 cawan Walnut (dibakar dalam oven sehingga perang muda dan garing)
- 1 cawan Biji Bunga Matahari (dibakar dalam oven sehingga perang muda dan garing)
Cara-cara penyediaan Crumble Kacang Campuran:
- Kisar kasar kacang walnut dalam food processor.
- Kisar bersama tepung, gula dan mentega sehingga menjadi crumble.
- Gaulkan biji bunga matahari.
- Taburkan crumble di atas dulang membakar dalam lapisan yang nipis.
- Bakar di dalam ketuhar 160C selama 15-20 minit sehingga garing.
- Untuk menghidang, pecah-pecahkan crumble menjadi serbuk kasar.
Bahan-bahan Sos Kastard:
- 500ml Krim
- 2 batang Kulit Kayu Manis
- 1 biji Kulit Lemon
- 5 biji Telur Kuning
- ¾ cawan Gula Castor
- 1 sudu kecil Esen Vanilla
Cara-cara penyediaan Sos Kastard:
- Panaskan krim bersama kulit kayu manis dan kulit lemon, tetapi jangan sampai mendidih.
- Pukul telur dan gula, dan tuangkan krim panas ke dalam adunan telur.
- Kacau sehingga sebati.
- Masakkan campuran adunan kastard dalam mangkuk di atas periuk air mereneh.
- Teruskan mengacau sehingga kastard pekat.
- Tambahkan esen vanilla.
- Tapis kastard dan sedia untuk dihidang.

Udang Bersos Kari Nyonya Bermangga
Bahan dikisar halus:
- Udang 4 ekor
- 3 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2cm kunyit hidup
- 2cm lengkuas
- 6 tangkai cili kering direbus
Bahan digoreng dan dipotong bulat:
- 2 hiris terung
- 1 hiris lada benggala hijau, merah, kuning
- Rempah 4 sekawan
- Sebelah biji manga
Bahan dihiris:
- 2 tangkal daun kesom
- 2 tangkal daun ketumbar
Bahan-bahan lain:
- 4 sudu besar santan
- Minyak, gula, garam, lada sulah secukup rasa
Cara-cara memasak:
- Udang digoreng di dalam pan
- Sebelum itu, panaskan garam dan lada sulah dan sedikit bahan yang dikisar
- Tumis bahan yang dikisar ke dalam pan yang berminyak sedikit
- Tumis sehingga masak rempahnya bersama 4 cawan rempah.
- Masukkan santan masak sehingga pecah minyak
- Masukkan mangga dadu, daun ketumbar dan daun kesum.
- Tambahkan dengan garam, gula dan lada hitam
- Susun sayur dan udang ke dalam pinggan dan hidangkan sos diatasnya